icon

IRO een succes

In 2004 is de Individuele Reïntegratie Overeenkomst (IRO) geïntroduceerd. De IRO-regeling geeft het UWV de mogelijkheid om voor cliënten reïntegratietrajecten in te kopen waarin meer maatwerk te realiseren is.

De regeling is bedoeld voor WW'ers en arbeidsgehandicapten die zelf hun reïntegratieplan willen schrijven en zelf een reïntegratiebedrijf willen kiezen. Het uitgangspunt van de IRO is dat de werkzaamheden die in het plan van reïntegratie worden opgenomen, waartoe ook scholing kan behoren, moeten leiden tot de kortste weg naar werk. Het traject mag maximaal twee jaar duren en maximaal € 5.000 kosten.

Voor de uitvoering van het reïntegratieplan sluit het UWV een overeenkomst met een reïntegratiebedrijf. De vergoeding van het reïntegratiebedrijf is deels afhankelijk van het resultaat van het reïntegratietraject (no cure, less pay).

De IRO-regeling blijkt een succes te zijn. Dit blijkt uit een brief van Minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer. Het aantal IRO-aanvragen is hoger dan vooraf werd verwacht. De betrokkenen zijn met name positief over de keuzevrijheid en de inhoud van het reïntegratieplan.
Gevolg van de introductie van de IRO-regeling is echter wel dat de vraag naar de reguliere trajecten is afgenomen.


Michel Visser is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
IRO een succes

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief