icon

Asbest en Beleid

In een brief aan de Tweede Kamer heeft Staatsecretaris Van Hoof zijn visie gegeven op het toekomstige arbeidsomstandighedenbeleid met betrekking tot de werkzaamheden met asbest. De aanleiding voor deze risicogerichte benadering is met name gelegen in een inmiddels gewijzigde Europese richtlijn over asbest (2003/18/EG) en de als knellend ervaren asbestregelgeving.

De Staatssecretaris stelt een risicomodel voor, waarbij de werkzaamheden met asbest afhankelijk worden gemaakt van de mate waarin asbestvezels vrij kunnen komen. Dit model bestaat uit drie risicocategorieën. Iedere risicocategorie heeft de eigen bijbehorende veiligheidsmaatregelen.

Naar de mening van de Staatssecretaris brengt de risicogerichte benadering voordelen mee als:
– meer ruimte voor maatwerk
– deregulering
– handhaving en zelfs verbetering van het huidige arbeidsbeschermingsniveau.

De nieuwe werkwijze op basis van dit systeem zal als volgt worden ingericht:
De werkgever krijgt opdracht om asbest te verwijderen. De werkgever stelt vervolgens de risicoklasse vast. Aan de hand van die risicoklasse zal worden bekeken welke maatregelen in acht moeten worden genomen voor wat betreft het beschermingsniveau van de werknemers.

Bij het verwijderen van asbest is het daarbij overigens verplicht een gecertificeerd bedrijf in de arm te nemen, dat bepaalt in welke risicocategorie de werkzaamheden vallen. Het gaat hierbij zowel om het bedrijf dat de asbest inventariseert, als om het bedrijf dat de asbest verwijdert.


Michel Visser is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Asbest en Beleid

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief