icon

Brein schakelt ouders in bij strijd tegen p2p

De Stichting BREIN (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland) zet een nieuwe stap in haar voortdurende strijd tegen het illegaal aanbieden van muziek en films via peer-to-peer (p2p) software. Zich bewust van het feit dat dit ook veel door minderjarige kinderen gebeurt, gaat Brein vanaf 22 september gratis software aanbieden waarmee ouders de PC van hun kinderen kunnen checken op de aanwezigheid van mediabestanden en p2p software. De software wordt aangeboden in samenwerking met de stichting kinderconsument.

De bedoeling is dat ouders op deze manier kunnen gaan controleren of hun kinderen (via een “shared folder” van een p2p programma) zelf ook illegaal bestanden aanbieden op het net. Het is overigens de vraag of de ouders dat goed gaan begrijpen. Wijd en zijd bestaat nog altijd het misverstand dat ook het downloaden van mediabestanden illegaal is. Dat is het niet, mits het downloaden voor eigen gebruik plaatsvindt (artikel 16b Auteurswet). Ik hoop maar dat de kinderen dit aan hun ouders zullen kunnen uitleggen (desnoods mogen ze naar deze entry verwijzen). Uiteraard moeten ze dan wel zo slim zijn geweest de “share” optie in hun p2p software uit te schakelen, want als ze zelf ook aanbieden zijn ze inderdaad verkeerd bezig.

Boze tongen op het net beweerden meteen dat de software zodanig in elkaar zit dat er persoonlijke gegevens worden doorgestuurd aan Brein. Dat lijkt me echter wat doorgeschoten. Brein heeft weliswaar in het kort geding tegen de providers om de NAW gegevens van uploaders (in feite een 'nederlaagoverwinning' ) de zaak uiteindelijk verloren om de privacy-aspecten, maar dit is wel erg paranoide gedacht. Brein ontkent dit dan ook natuurlijk. De ouders mogen helemaal zelf weten wat ze met de verkregen informatie doen, zo zegt Brein.

Het gaat mogelijk nog druk worden op de naughty chair

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Brein schakelt ouders in bij strijd tegen p2p

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief