icon

CBP onderzoekt moderne opsporingsmethoden

'Je moet het zien als een moderne invulling van het ouderwetse buurtonderzoek'. Die uitspraak was deze week te horen naar aanleiding van het versturen van 17.000 SMSjes door de Rotterdamse politie, waarin inlichtingen werden gevraagd omtrent de rellen rond Feyenoord-Ajax op 17 april dit jaar. De politie kon de SMSjes verzenden omdat zij de verkeersgegevens van 17.000 mobiele telefoons had opgevraagd die zich op het bewuste moment rond het stadion hadden bevonden.

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) zet vraagtekens bij deze gehanteerde methode en gaat de rechtmatigheid ervan onderzoeken. Ook het publiceren op internet van foto's van verdachten van tijdens de rellen gepleegde strafbare feiten wordt in het onderzoek betrokken. Deze foto's werden oorspronkelijk in mei en juni geplaatst, maar eind augustus volgde een tweede ronde. Ook de Nijmeegse politie heeft inmiddels foto's van verdachten op het net gezet, in dit geval naar aanleiding van rellen rond de Vierdaagse.

In een persbericht wijst het CBP op de mogelijk verstrekkende en langdurige gevolgen die verspreiding van een foto via internet voor de betrokkene kan hebben. De te verwachten precedentwerking van het Rotterdamse initiatief de verbreding ervan maken volgens het CBP een toetsing nodig van de afwegingen rond het inzetten van internetpublicatie als opsporingsmiddel. De vragen die het CBP aan de politiekorpsen heeft voorgelegd betreffen onder andere de aard en ernst van de incidenten, de overige middelen en wegen die de politie ter beschikking stonden en de afweging van het publieke belang en het belang van de individuele verdachte personen.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
CBP onderzoekt moderne opsporingsmethoden

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief