icon

Sancties NMa in installatiebranche

Nadat eerder de (grote) bouwbedrijven zijn beboet naar aanleiding van de spraakmakende bouwfraude en nadat eerder dit jaar de sector van de grond-, wegen- en waterbouw onder de loep was genomen, gaat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) nu ook boetes opleggen aan installatiebedrijven die hebben deelgenomen aan een kartelstructuur in de periode 1998 tot en met 2001. De NMa verwacht dat het totaalbedrag aan boetes in deze sector uitkomt in de orde van grootte van 35 tot 45 miljoen euro.

De NMa kiest daarbij voor een praktische benadering: er worden uitgangspunten vastgesteld aan de hand waarvan de installateurs de te verwachten boete zelf kunnen berekenen. Daarbij wordt rekening gehouden met de specifieke omstandigheden per onderneming. De NMa verwacht in oktober 2005 de meeste boetes aan de betrokken ondernemingen te kunnen opleggen. Dit doet de NMa onder meer om de procedure transparant te houden. We zouden immers niet willen dat er vermoedens van achterkamertjespolitiek zouden ontstaan bij de bestraffing van overtredingen van het kartelverbod.

De NMa onderzocht overtredingen van het kartelverbod in de installatiesector. Gebleken is volgens de NMa dat installatiebedrijven vooraf overleg hebben gevoerd over aanbestedingen. Op die manier zouden zij hebben getracht de opdrachten onderling te verdelen en de inschrijfprijzen af te stemmen.

Er zijn speciale regelingen voor kleine ondernemingen, die onder omstandigheden wat milder kunnen worden aangepakt. De NMa heeft op haar website een link naar een formulier voor een aanvraag om boetevermindering.

Wij zijn benieuwd welke branches de volgende zijn die zich op warme belangstelling van de speurders van de NMa mogen verheugen.


Daan Timmerman is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Sancties NMa in installatiebranche

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief