icon

Vodafone moet rectificatie plaatsen

In De Telegraaf van 12 juli jl. heeft Vodafone advertenties geplaatst met de kop “Precies daarom zijn wij het voordeligst” en “Voordeliger dan met Vodafone op vakantie kan niet”. Deze advertenties betroffen de kosten van mobiel bellen in het buitenland en bevatten een vergelijking van de gesprekskosten bij Vodafone en vier concurrenten, waaronder KPN.

KPN heeft in een kort geding voor de rechtbank in Haarlem geëist dat Vodafone wordt veroordeeld tot het rectificeren van deze advertenties. Bij vonnis van 5 augustus jl. is deze eis toegewezen.

De rechter oordeelde dat de uitgangspunten, die Vodafone heeft gebruikt voor het berekenen van de in de advertentie genoemde gesprekskosten, daarin niet worden genoemd, waardoor de prijsvergelijkingen voor de gemiddelde consument niet controleerbaar zijn. Verder heeft KPN serieuze twijfel opgeroepen over de juistheid van de bedragen die in de prijsvergelijkingen ten aanzien van KPN zijn genoemd en deze twijfel is door Vodafone niet ontzenuwd. De prijsvergelijkingen kunnen de toets van de vereisten voor vergelijkende reclame dan ook niet doorstaan en worden daarom als ongeoorloofde vergelijkende reclame aangemerkt.

Vodafone moet de bevolen rectificatie in de eerst mogelijke editie van De Telegraaf laten opnemen.


Cindy Waayers is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied mediarecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Vodafone moet rectificatie plaatsen

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief