icon

Opzeggen arbeidsovereenkomst door de werkgever

Aan de inhoud van de opzegging door de werkgever worden minder strenge eisen gesteld dan aan opzegging door de werknemer, vergelijk een recente uitspraak van de Hoge Raad (HR 10 juni 2005 nr. C03/310HR).

Als de werknemer opzegt, moet er een duidelijke en ondubbelzinnige verklaring zijn. De volgens vaste rechtspraak geldende maatstaf ter beantwoording van de vraag of een werknemer zijn dienstbetrekking vrijwillig heeft willen beëindigen, dient ertoe de werknemer te behoeden voor de ernstige gevolgen die vrijwillige beëindiging van het dienstverband voor hem kan hebben. De werknemer kan de mogelijkheid zich op ontslagbescherming te beroepen en de mogelijke aanspraken ingevolge de sociale zekerheidswetgeving, met name een werkloosheidsuitkering verliezen. Een werkgever zal niet spoedig mogen aannemen dat een verklaring van de werknemer is gericht op vrijwillige beëindiging van de dienstbetrekking.

Volgens de Hoge Raad behoeft de opzegging door de werkgever hoeft niet zó duidelijk en ondubbelzinnig te zijn, omdat deze ernstige gevolgen dan niet aan de orde zijn.


Annejet Lamme is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Opzeggen arbeidsovereenkomst door de werkgever

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief