icon

Hof: Novum jatte niet van ANP

Het is alweer bijna een jaar geleden dat ik in een bijdrage aan deze weblog de vraag aan de orde stelde 'is nieuws te claimen?' Aanleiding was toen het kort geding dat persbureau ANP had aangespannen tegen het concurrerende persbureau Novum, omdat deze berichten van het ANP bijna letterlijk zou hebben overgenomen. Het ANP won de zaak: Novum zou inbreuk hebben gemaakt op het databankrecht van het ANP. Novum ging echter in hoger beroep en in dat hoger beroep (nog altijd in kort geding) heeft het Gerechtshof hier ter stede nu bepaald dat Novum geen inbreuk heeft gemaakt op ANP's databankrecht.

Novum heeft altijd volgehouden dat een groot deel van de betreffende berichten afkomstig was uit openbare bron, met name persberichten. Persberichten worden doorgaans zodanig opgesteld dat deze integraal door journalisten kunnen worden overgenomen. 'Dat nieuwsberichten overeenkomsten vertonen in opbouw en woordgebruik is dus, gelet op de gemeenschappelijke bron, niet verwonderlijk', zo stelde het Hof.

Er loopt nog een bodemprocedure tussen de partijen. Het is vooralsnog onduidelijk wat daarmee gaat gebeuren.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Hof: Novum jatte niet van ANP

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief