icon

Ook in sollicitatiefase oppassen voor discriminatie

Dat niet alleen in de politiek proefballonnetjes worden opgelaten bleek onlangs toen in de krant stond dat de CGB voorstelde mensen anoniem te laten solliciteren, omdat dit de kans op discriminatie wegens ras zou verhinderen. Nobel als het voorstel misschien is, je kunt je toch niet goed voorstellen hoe dat in de praktijk zou gaan. Het zal toch niet de bedoeling zijn het sollicitatiegesprek met een blinddoek voor te voeren.

De aanleiding voor het voorstel was (uiteraard) wel serieus. Bij een bouwbedrijf solliciteerden twee mensen met een nagenoeg gelijk cv. De sollicitant met de Nederlandse achternaam werd wel uitgenodigd, die met een buitenlandse achternaam niet. De CGB oordeelde dat hier een verboden onderscheid naar ras was gemaakt.

Het is natuurlijk de vraag hoe vaak dit soort klachten zich zullen voordoen. Sollicitanten weten meestal niet wat de kwalificaties zijn van andere sollicitanten.
Toch is het goed zich te realiseren dat klachten over discriminatie een reëel risico zijn. Ook als die niet leiden tot een claim, kunnen ze de goede naam van een bedrijf schaden. Het is dan ook raadzaam alert te zijn op de (vaak onbedoelde) effecten die beslissingen kunnen hebben, ook (en misschien wel met name) in de fase van sollicitatie. Veel bedrijven hebben beleid, al dan niet op schrift, om discriminatie van werknemers op welke grond dan ook tegen te gaan, zowel van het bedrijf naar de werknemer als bij werknemers onderling. Veel klachten over discriminatie komen echter uit de fase waarin iemand nog geen werknemer is. Zoals uit het bovenstaande blijkt kunnen die net zo schadelijk zijn.


Arco Siemons is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ook in sollicitatiefase oppassen voor discriminatie

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief