icon

Overnameperikelen: ABN Amro en Versatel

Het is al langere tijd duidelijk dat de overnamemarkt weer aantrekt. Na de roerige jaren negentig en de enigszins rustige periode die in het begin van deze eeuw volgde, is de afgelopen tijd weer veel nieuws te lezen over fusies en overnames. Ook een aantal Nederlandse bedrijven is prominent in beeld.

Zo is ABN Amro al een lange tijd met Banca Populare Italiana (BPI) in een strijd verwikkeld om de overname van de Italiaanse bank Antonveneta. Op 30 maart jl. heeft ABN Amro een bod op de aandelen van Antonveneta gedaan. Sinds die tijd hebben ABN Amro en BPI regelmatig tegenover elkaar in de rechtszaal gestaan. Door een beslissing van een rechter in Rome deze week ten nadele van ABN Amro lijkt een overname door ABN Amro echter definitief van de baan. Het bod op de aandelen dat BPI inmiddels heeft uitgebracht gaat waarschijnlijk meer succes hebben.

Dichter bij huis is de overname van Versatel door Tele 2. Het Nederlandse bedrijf dat nog nooit winst heeft gemaakt wordt overgenomen door de branchegenoot uit Zweden. In tegenstelling tot het gevecht in Italië lijkt deze overname een stuk soepeler te gaan verlopen. Dat komt mede omdat hier sprake is van een ‘vriendelijk’ overnamebod. Dit houdt in dat de bestuurders (en commissarissen) van de doelwitvennootschap de verkoop van de aandelen steunen. Het tegenovergestelde van een 'vriendelijk' is een 'vijandelijk' bod. In dat geval steunt het bestuur de verkoop van de aandelen niet. Hier lijkt sprake van te zijn bij het recente bod door de concurrent van ABN Amro.

Ook de aandeelhouders van Versatel staan positief tegenover het bod van Tele 2. En niet in de laatste plaats John de Mol. Zijn investeringsmaatschappij Talpa heeft vanaf 2003 aandelen in Versatel. Bij verkoop van de aandelen aan Tele 2 zal de mediamagnaat ongeveer 132 miljoen euro verdienen. Toch een aardige winst voor een (mede-)eigenaar van een bedrijf dat nog nooit winst maakte.


Sjef Gitmans is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Overnameperikelen:  ABN Amro en Versatel

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief