icon

Arbeidsomstandigheden bij vakantiewerk

Nu de vakantieperiode is begonnen storten vele scholieren zich op een vakantiebaantje. De arbeidsvoorwaarden voor vakantiewerkers laten echter regelmatig te wensen over. Politiek Nederland dringt er dan ook op aan om de werkomstandigheden voor vakantiewerkers strenger te controleren.

Ondermeer CNV Jongeren (de jeugdorganisatie van de grote broer) heeft naar aanleiding van een onderzoek de alarmbel geluid. CNV Jongeren maakt zich voornamelijk zorgen over de grote hoeveelheid vakantiewerkers die zwart werken. Het grote gevaar van zwart werken is dat de werknemer niet verzekerd is tegen ziekte en ongevallen. Bovendien, jongeren die denken met zwart werken meer te kunnen verdienen hebben het mis. In de meeste gevallen kunnen de belasting en de premies namelijk worden teruggevraagd.

Ook de Arbeidsinspectie is het niet ontgaan dat de omstandigheden waaronder vakantiebaantjes worden verricht regelmatig te wensen overlaten. De Arbeidsinspectie gaat de komende maanden onderzoeken of jongeren op een veilige en verantwoorde manier werken. Deze controles zullen voornamelijk plaatsvinden in de recreatiesector, de horeca en de detailhandel, omdat in deze branches relatief veel jongeren werken. De Arbeidsinspectie let er ondermeer op of de jongeren voldoende voorlichting en instructie krijgen en of genoeg toezicht wordt gehouden. Speciale aandacht is er verder voor veilig werken met machines en gevaarlijke stoffen.

Werkgevers die goed voorbereid willen zijn op de komst van de Arbeidsinspectie wordt aangeraden om gebruik te maken van deze [link] naar de site van het ministerie van SZW. Daar wordt namelijk algemene informatie verstrekt over kinder- en jeugdarbeid. Deze informatie kan van pas komen bij het vaststellen van het beleid.


Sjef Gitmans is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Arbeidsomstandigheden bij vakantiewerk

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief