icon

Heffing op blanco CD's te hoog?

Een twintigtal leveranciers van deze blanco dragers vindt van wel. Zij beginnen daarom een procedure tegen de stichting De Thuiskopie (die de vergoedingen int) en tegen de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (die de hoogte vaststelt). Beide organisaties zijn wettelijk geregeld en vinden hun basis in de Auteurswet.

Wij besteedden op deze weblog al eerder aandacht aan de heffingen. Zoals bekend dienen die om auteursrechthebbenden te compenseren voor het feit dat blanco CD's op grote schaal worden gebruikt om beschermd materiaal te kopiëren.
De leveranciers (waaronder grote namen als Philips, Maxell, Sony en Fuji) zijn van mening dat de Nederlandse heffingen veel te hoog zijn in vergelijking met die in vele buitenlanden. In sommige landen bestaat zelfs helemaal geen heffing. Het gevolg is dat er op grote schaal import plaatsvindt vanuit die landen.

De leveranciers menen ook dat de heffingen in strijd zijn met Europese regels. Zij wijzen bovendien op het feit dat er geen aanleiding is voor heffingen als rechthebbenden de mogelijkheid hebben kopieerbeveiligingen aan te brengen. Het niet aanbrengen van zo'n beveiliging zou volgens hen een impliciete toestemming tot kopiëren inhouden, zo meldt Webwereld
De zaak dient morgen voor de Rechtbank te Den Haag. Zie voor meer informatie over de grondslag en de hoogte van de heffing onze bijdrage van 8 juni.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Heffing op blanco CD's te hoog?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief