icon

Elektronisch naar het Kadaster

Er is een wijziging van het Kadasterbesluit op komst, waarin geregeld wordt dat de aanlevering van stukken voor de openbare registers bij het Kadaster voortaan ook elektronisch kan. Voorheen kon dit alleen in papieren vorm. Stukken die bij het Kadaster moeten worden aangeleverd zijn bijvoorbeeld de stukken die door de notaris opgesteld worden bij de verkoop van een woning. Het kabinet heeft al ingestemd met de wijzing van het Kadasterbesluit en deze wijziging is door Minister Dekker voor advies naar de Raad van State gestuurd. De verwachting is dat de wijziging een administratieve lastenverlichting van tussen de 13,5 en 27 miljoen euro per jaar tot gevolg heeft.

De Hoge Raad heeft in 2003 bepaald dat ondergrondse netwerken eveneens onroerende zaken zijn. In het wijzigingsbesluit zijn daarom ook elektronische communicatienetwerken ondergebracht, en netwerken moeten dus net als alle andere onroerende zaken bij het Kadaster geregistreerd worden.

De website van het Kadaster meldt dat deze elektronische dienst vanaf september 2005 in werking zal gaan. In welk formaat en hoe de stukken kunnen en moeten worden aangeleverd, vindt u terug op de website van het Kadaster.


Quirine den Hollander is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied vastgoed.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Elektronisch naar het Kadaster

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief