icon

EU Richtlijn Softwarepatenten definitief verworpen

Welnietmisschien tochtoch niettoch weer wel… De EU Richtlijn Software-patenten heeft de afgelopen maanden een onzekere toekomst gekend. Nu is de kogel dan toch definitief door de kerk: het plan voor deze richtlijn gaat niet door. Het Europese Parlement heeft gisteren zeer duidelijk laten blijken er niets in te zien. Een ingediend voorstel om de hele voorgestelde richtlijn te verwerpen kreeg maar liefst 648 van de 680 stemmen! Daarmee is de zaak definitief van de baan, tenzij weer een geheel nieuwe procedure tot vaststelling van een richtlijn wordt opgestart. Daar is echter weinig kans op.

En daar mogen we blij om zijn, zo lijkt me. Het aannemen van de richtlijn was misschien goed geweest voor giganten als Philips en Microsoft, voor het midden- en kleinbedrijf in software-engineering zou het een ramp geweest zijn. Hele globale algemene toepassingen op software-gebied zouden het exclusief domein geworden zijn van hun bedenkers. Programmeurs zouden steeds bang moeten zijn dat een stuk van de door hen geschreven software wellicht al eens door een ander was gemaakt en geoctroieerd.

Laten we het gewoon houden bij wat we hebben: de prima functionerende auteursrechtelijke bescherming van software. Die beschermt alleen concrete vormgeving: de complete uitwerking dus van een softwaretoepassing. Op die manier is een concrete tekstverwerker als MS Word of Wordperfect beschermd, maar het idee “tekstverwerker” als zodanig niet. Goed voor de innovatie en goed voor de creativiteit. De wereld moet immers niet aan de intellectuele eigendom ten onder gaan.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
EU Richtlijn Softwarepatenten definitief verworpen

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief