icon

Wetsvoorstel Overnamerichtlijn

In een eerdere bijdrage hebben wij u al bericht dat minister Zalm via een consultatiedocument zijn plannen voor implementatie van de Europese overnamerichtlijn had gepresenteerd. Na een korte consultatieronde zijn de plannen van minister Zalm inmiddels verwerkt in een wetsvoorstel dat voor advies aan de Raad van State is voorgelegd.

Het wetsvoorstel heeft als voornaamste doel de positie van minderheidsaandeelhouders van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen te beschermen. Dit gebeurt onder meer door een partij die een overwegende zeggenschap verwerft in een onderneming (30% van de aandelen) ertoe te verplichten een openbaar bod uit te brengen op de resterende aandelen. Indien een partij 75% van de aandelen in bezit heeft gekregen, verliezen bepaalde beschermingsconstructies zes maanden na het uitbrengen van een bod hun effectiviteit. In die periode heeft het bestuur van de overnamekandidaat gelegenheid om eventueel een alternatieve bieder te zoeken, een hogere prijs te bedingen of werkgelegenheidgaranties af te dwingen. Voorts kan de partij die tenminste 75% van de aandelen in handen heeft gekregen, zes maanden na zijn bod de bestuurders en aandeelhouders ontslaan en benoemen.
Tenslotte moeten certificaathouders volgens het wetsvoorstel onder alle omstandigheden volledig stemrecht hebben.

Minister Zalm heeft in zijn wetsvoorstel de aanbevelingen van de Commissie-Tabaksblat grotendeels opgevolgd. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State zullen openbaar worden bij indiening bij de Tweede Kamer.
De richtlijn moet op 20 mei 2006 zijn geimplementeerd in de Nederlandse wetgeving.


Sander Schouten is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied vennootschapsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wetsvoorstel Overnamerichtlijn

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief