icon

IFPI rapport: één op de drie muziek CD's is illegaal

Wereldwijd is één op de drie muziek CD's die in de handel komen een illegale kopie. Dat stelt IFPI, de internationale federatie voor de fonografische industrie, in de samenvatting van een vandaag verschenen rapport. De internationale piraterij van geluidsdragers vertegenwoordigt een markt van 4,6 miljard US dollar; het gaat om 1,2 miljard CD's. (Daarmee is overigens meteen aangetoond dat die piraten-CD's een heel stuk goedkoper zijn dan de officiële, maar dat terzijde).

Let wel: het gaat hier om échte piraterij: het produceren en in de handel brengen van geluidsdragers waarover geen auteursrechtvergoedingen zijn afgedragen. Wat dus niet meetelt zijn CD's die voor eigen gebruik worden gekopieerd of samengesteld middels het downloaden van internet. Dat is toegestaan en zit niet in de berekening. Ware het anders, dan zou het aantal veel hoger uitvallen; er is al eens uitgerekend dat iedere geluidsdrager minstens zes keer wordt gekopieerd.

In 31 landen overtrof de piraterij-markt de legale markt. Daaronder waren voor het eerst ook Chili, Tsjechië, Griekenland, India en Turkije. Toch is IFPI niet ontevreden: wereldwijd is de groei van de piraterij markt gedaald omdat overheden steeds actiever optreden. Top piratenlanden blijven Paraguay (met een verbluffende 99% piratenaandeel), China (85%) en Indonesië (80%). In de Europese Unie baart vooral Spanje de IFPI zorgen met 24%. Spanje was vroeger één van de braafste landen, maar de illegale straatverkoop rijst daar de laatste tijd de pan uit, aldus IFPI. Over Nederland worden geen cijfers gegeven.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
IFPI rapport: één op de drie muziek CD's is illegaal

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief