icon

Curator brengt dagvaarding uit tegen KPMG

Het was groot nieuws op de voorpagina van het Financieel Dagblad. Curator Van Apeldoorn van het voormalige advocatenkantoor Steins Bisschop Meijburg & Co NV heeft een dagvaarding uitgebracht tegen de vroegere financier KPMG. Deze zou ten onrechte de financiering hebben stopgezet, waarna een faillissement onvermijdelijk was geworden. Er waren forse aanloopverliezen van het ambitieus opgezette kantoor, vanwege de ambitie van het kantoor. Volgens het FD was het de bedoeling dat het kantoor binnen korte tijd zelfs tot de top-drie van Nederland zou moeten behoren. En nadat de geldkraan was dichtgedraaid, konden de (aanloop)verliezen niet meer worden betaald. Gezien de ambitie van het kantoor en de aard van de werkzaamheden, heeft het faillissement voor nogal wat opschudding gezorgd. Opeens waren er 80 werkeloze advocaten: dat was nog niet eerder vertoond.

Maar curator Van Apeldoorn kan niet zomaar een dagvaarding uitbrengen. Daarvoor heeft hij machtiging nodig van de rechter-commissaris. En als er een commissie van schuldeisers is benoemd, moet ook de commissie advies geven over het voeren van een procedure. Het brengt immers behoorlijke kosten met zich mee om dergelijke procedures te voeren, en deze kosten moeten feitelijk worden gedragen door de gezamenlijke schuldeisers. Het is dan logisch als de schuldeisers ook iets hebben te zeggen over het voeren van een procedure. Daarnaast zal ook de rechter-commissaris, als toezichthouder in de afwikkeling van het faillissement, zijn menning moeten kunnen geven en de curator moeten kunnen weerhouden van al te lichtzinning aangespannen procedures. In het algemeen, zal dus een curator niet zomaar een dagvaarding uitbrengen. Wij wachten de uitkomst met spanning af.


Jonathan Barth is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied column.

Curator brengt dagvaarding uit tegen KPMG

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief