icon

Strijd om Italiaanse bank nog in volle gang

Banca Popolare di Lodi heeft het bod van ABN Amro Bank op de Italiaanse bank Antonveneta overtroffen. Afgelopen vrijdag verhoogde ABN Amro haar bod naar 26,50 euro contant per aandeel. Lodi biedt nu 27,50 euro, deels in contanten deels in aandelen. Volgens analisten zou ABN Amro er goed aan doen nu uit de strijd te stappen en het reeds verworven belang in Antonveneta met winst aan Lodi te verkopen. Het bod van ABN Amro loopt op 6 juli 2005 af.

Lodi moet voor het aangekondigde bod nog wel toestemming krijgen van de Italiaanse centrale bank, die overigens ook de eis heeft opgelegd dat Lodi een bod enkel in contanten doet. Dat bod ligt ruim 2 euro per aandeel lager. Een saillant detail is voorts dat de topman van Lodi door de Italiaanse justitie in de gaten wordt gehouden op verdenking van marktmanipulatie.

ABN Amro wil 50% plus één aandeel verwerven in het beursgenoteerde Antonveneta. Het is dus zaak om een voor de aandeelhouders zo interessant mogelijk bod te doen, zodat ABN Amro haar nu nog minderheidsbelang kan vergroten. In beginsel verkrijgt de meerderheidsaandeelhouder (50% + 1) zeggenschap over de vennootschap. Lodi wil voorkomen dat Antonveneta in buitenlandse handen valt en biedt tegen ABN Amro op, om zo de beleggers ertoe te bewegen om hun aandelen aan haar te verkopen. De beleggers wachten vooralsnog rustig af en zien de prijs en daarmee de waarde van hun aandelen Antonveneta verder oplopen.

Op deze manier kunnen aandeelhouders slapend rijk worden, vooropgesteld dat ze op tijd wakker worden om de aandelen te verkopen tegen het hoogste bod.


Daan Timmerman is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied vennootschapsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Strijd om Italiaanse bank nog in volle gang

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief