icon

Nokia maakt punt van gebruik 'Nokta'

Het bekende concern Nokia heeft een kort geding aangespannen tegen de vennootschap onder firma Nokta Telecom, die in Den Haag twee winkels drijft waar mobiele telefoons, abonnementen en accessoires worden verkocht. Nokia stelde dat Nokta Telecom inbreuk maakt op haar woordmerk Nokia. Bij vonnis van 8 juni jl. heeft de rechtbank in Den Haag Nokia in het gelijk gesteld en bepaald dat Nokta Telecom elk gebruik van de aanduiding 'Nokta' en 'Nokta Telecom' dient te staken.

Op zich is deze uitspraak niet verrassend, omdat de naam Nokta sterk lijkt op de merknaam Nokia en de beide namen worden gebruikt voor soortgelijke waren (mobiele telefoons) zodat daardoor de mogelijkheid bestaat dat bij het publiek verwarring wordt gewekt, waaronder bijvoorbeeld associatie van de naam Nokta met het merk Nokia.

Wel verrassend, hoewel niet effectief, was het verweer van de Haagse firma. Zij stelde dat de naam Nokta niet meer en anders is dan een in de Turkse taal voorkomend woord, wat in het Nederlands 'punt' betekent, en ook als zodanig zal worden opgevat door het overgrote gedeelte van de klanten van Nokta, nu die van Turkse origine zijn. Klaarblijkelijk beoogde de firma daarmee aan te voeren dat deze naam niet door Nokia 'ingelijfd' kon worden.

De Rechtbank ging hier echter niet in mee: de enkele omstandigheid dat een bepaald woord door een al dan niet omvangrijke populatie van buitenlandse origine binnen Nederland mogelijk wordt opgevat als een in haar moedertaal voorkomend, alledaags begrip, betekent nog niet dat een dergelijk teken daarmee binnen het Nederlands taalgebied beschrijvend is geworden…

Voor de Haagse firma zit er dus weinig anders op dan het gebruik van de namen Nokta en Nokta Telecom te staken en de inschrijving van de bijbehorende handelsnaam te verwijderen uit het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.


Cindy Waayers is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied intellectuele eigendom.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Nokia maakt punt van gebruik 'Nokta'

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief