icon

Toch (voorlopig) geen extra heffing op gouden handdruk

Vorige week berichtten we u dat ontslagvergoedingen zwaarder belast werden, als deze (kort gezegd) de werknemer in staat stelden eerder te stoppen met werken. Daar ontstond – begrijpelijk – de nodige commotie over. Het ging niet om een nieuwe wet of andere regeling, maar om een beleidsbesluit van de staatssecretaris van financiën, waarin hij een instructie gaf aan de fiscus over toepassing van de zogenaamde stamrechtvrijstelling.

Niet alleen de werkgevers- en werknemersorganisaties vielen over de staatssecretaris heen, ook de Tweede Kamer vond de maatregel wat gehaast. Op 30 juni aanstaande debatteert de Kamer over het SER-advies over de WW. Wij berichtten daar ook al eerder over. De staatssecretaris heeft nu op verzoek van de Tweede Kamer het beleidsbesluit opgeschort tot na die discussie. Tot die tijd worden ontslagvergoedingen dus niet extra belast; wat er na 30 juni gebeurt zal afhangen van de discussie in de Kamer.

Het is bepaald niet de eerste keer dat de regering min of meer plotseling komt met een besluit dat van grote invloed zal zijn op (een deel van) de uitvoering van de WW, die daarna steeds weer worden ingetrokken of opgeschort in afwachting van een behandeling van de WW als geheel. Dat laatste is natuurlijk ook veel beter; de voorstellen tot nu toe zijn steeds “vondsten” die meer gaan over de wens van de regering om waar dan ook “geld weg te halen” dan over een doordachte, goed samenhangende werkloosheidsvoorziening. Dat die werkloosheidsvoorziening in de loop van dit jaar nog wel wat veranderingen zal ondergaan wordt inmiddels wel steeds waarschijnlijker. Het is alleen te hopen dat de volgende aangekondigde wijziging iets beter doordacht zal zijn, en onderdeel uit zal maken van een groter plan. Wat er nu gebeurt doet weinig anders dan – helaas onnodige – paniek zaaien.


Arco Siemons is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Toch (voorlopig) geen extra heffing op gouden handdruk

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief