icon

BREIN op jacht naar 'te goedkope' dragers

Wie dacht dat de Stichting BREIN zich uitsluitend bezig houdt met actie tegen het illegaal aanbieden van auteursrechtelijk beschermde werken via internet vergist zich. Samen met de Stichting de Thuiskopie is zij op jacht naar handelaren die blanco beeld- en geluidsdragers aanbieden waarover niet de wettelijk verschuldigde heffing is betaald. Samen hebben beide stichtingen onlangs deelgenomen aan een grote controle-actie op de Beverwijkse bazar, zo meldt nu.nl internet vandaag.

Hoe zit dat met die heffing?
Sinds 1991 is deze verschuldigd op blanco beeld- en geluidsdragers. Wie zo'n drager (een blanco CD, videocassette of tape) koopt betaalt daardoor meer dan alleen de kosten van de drager. De meerprijs is bedoeld om rechthebbenden te compenseren voor het feit dat een zeer groot deel van deze dragers gebruikt wordt om auteursrechtelijk beschermd materiaal te kopiëren. Dat kopiëren is op zichzelf toegestaan, mits het voor eigen gebruik plaats vindt. Het is de bedoeling van de heffing dat de auteursrechthebbenden en uitvoerende artiesten daar echter niet geheel de dupe van worden.

Het gaat niet om hele hoge bedragen: 14 cent per blanco diskje, een euro voor een videoband van drie uur. (voor details: klik hier). Feit is wel dat iedereen moet betalen, of er nu wel of niet auteursrechtelijk beschermd materiaal mee wordt opgenomen.

Uiteraard vraagt zo'n heffingensysteem ook om een zorgvuldige verdeling (zogenaamde 'repartitie') onder de rechthebbenden. Hoe die verdeling procentueel gezien plaatsvindt kunt u hier vinden. Dat is echter alleen nog maar de verdeling over de auteursrechtenorganisaties. Hoe zij het weer verdelen onder hun aangeslotenen is een kwestie van interne reglementen.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
BREIN op jacht naar 'te goedkope' dragers

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief