icon

What the Hack…?

De burgemeester van Boxtel weigert een vergunning te verlenen voor de “hackers”-conferentie “What the Hack” die in zijn gemeente staat gepland voor eind juli dit jaar. De conferentie vindt eens in de vier jaar plaats en is een vierdaags kampeer-evenement waar diverse onderwerpen op het gebied van (bescherming in de) IT aan de orde komen. Dit jaar zou het eerste lustrum gevierd kunnen worden.

De burgemeester van Boxtel is echter bang dat de openbare orde en veiligheid in gevaar zullen komen op het congres. De organisatie is daar verbaasd over. De vorige vier afleveringen hebben de gemeenten waar de conferentie werd georganiseerd geen strobreed in de weg gelegd.

De digitale burgerrechten organisatie Bits of Freedom richt zich nu in een open brief tot de burgemeester, waarin zij hem vraagt zijn standpunt te heroverwegen. Bits of Freedom stelt onder andere dat de conferentie van oudsher een belangrijke bijdrage levert aan technologische innovatie, omdat door de internationale deelnemers intensief ideeen en concepten besproken kunnen worden. Naar haar mening is sprake van een ontoelaatbare beperking van de vrijheid van meningsuiting en het recht op vereniging en vergadering. De open brief is mede ondertekend door prominenten uit de politiek en de IT.

Waar is de burgemeester bang voor? Dat ter plekke, vanaf de camping in Liempde de “hack of the century” zal worden gepleegd? Om daadwerkelijk bij voorbaat een verbod te kunnen baseren op een gevaar voor openbare orde en veiligheid is iets dergelijks wel nodig. In deze tijden waar de grondrechten sterk in de belangstelling staan zal hij met sterke argumenten moeten komen om een bijeenkomst als deze te verbieden. De organisatie heeft al aangekondigd naar de rechter te zullen gaan. Ik acht de kans groot dat zij gaan winnen…

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
What the Hack…?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief