icon

Microsoft verificatie eenvoudig te omzeilen

The answer to the machine is in the machine. Charles Clark deed deze uitspraak in de International Publishers Copyright Council van 1996, een eeuwigheid geleden in internet-termen. Toch wordt zijn uitspraak nog regelmatig geciteerd in kringen van auteursrechtspecialisten die zich bezig houden met ontwikkelingen op technisch gebied. Het internet en digitale kopieermogelijkheden hebben ervoor gezorgd dat auteursrechtelijk beschermde werken, hoewel in theorie beschermd, praktisch vogelvrij zijn geworden. Hun bescherming zou dan ook niet meer gevonden moeten worden in het auteursrecht, maar in technische beschermingsmogelijkheden: passwords, encryptie, verificatie-software. In de techniek moet de bescherming worden gezocht tegen de oprukkende techniek.

Dit is Microsoft niet ontgaan. Vanaf de tweede helft van dit jaar wil deze softwareproducent gaan controleren of personen die updates van haar programmatuur downloaden vanaf de Microsoft website, zelf eigenlijk wel daadwerkelijk over legale kopieën van de Microsoft software beschikken. Zij heeft daartoe het zogenaamde 'Windows Genuine Advantage-tool' (WGA) ontwikkeld. Momenteel wordt dit getest.
Het Microsoft-programma Windows heeft daarnaast echter zelf nog een tweede validatie-tool ingebouwd, in de vorm van het programma 'GenuineCheck.exe'. Dat is o.a. bruikbaar voor pc's waarop WGA geen effect heeft, omdat een bepaalde applicatie daar niet kan draaien. GenuineCheck genereert een code die ter controle naar de Microsoft-website wordt gestuurd.

Maar die code blijkt te misbruiken vanaf een pc met een illegale Windows-kopie! De website van de Automatisering Gids meldt dat vandaag. Je 'leent' dan eenvoudig de code van iemand die een legale kopie heeft (als ik het goed begrijp). Microsoft erkent dat die mogelijkheid bestaat, maar maakt zich geen zorgen. De code die GenuineCheck genereert heeft namelijk maar een beperkte geldigheidsduur. Het illegale gebruik kan dus nooit lang duren.

Toch kan ik bij het lezen van een dergelijk bericht niet anders constateren (ook al vrees ik daar niet erg origineel in te zijn) dan: ook the answer against the machine is in the machine…

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Microsoft verificatie eenvoudig te omzeilen

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief