icon

Meer over aansprakelijkheid voor psychische schade

Ook de Hoge Raad heeft zich uitgelaten over de aansprakelijkheid van een werkgever voor de schade die de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden heeft geleden. In die zaak stond de vraag centraal of de werkgever ook aansprakelijk gesteld kon worden voor psychische schade die de werknemer had geleden.

De Hoge Raad heeft deze vraag bevestigend beantwoord. De tekst van de wet (artikel 7: 658 BW) noch de geschiedenis van dit artikel wijzen er volgens de Hoge Raad op dat dit artikel alleen betrekking heeft op fysieke schade.
Volgens de Hoge Raad is er geen rechtvaardiging om de aansprakelijkheid van de werkgever alleen te beperken tot gevallen waarin lichamelijk letsel is opgetreden. Wat bij het ene individu tot uiting komt als lichamelijke klacht zal bij de ander naar buiten komen in de vorm van een psychische klacht.

Wel geeft de Hoge Raad nog aan dat ook in deze gevallen moet worden aangetoond dat er causaal verband is tussen de werkzaamheden en de psychische schade.


Rob Tempelaars is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer over aansprakelijkheid voor psychische schade

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief