icon

Duitse provider hoeft geen NAW gegevens te verstrekken

Het Duitse Oberlandesgericht in Hamburg (in 'rang' min of meer vergelijkbaar met een Nederlands Gerechtshof) heeft op 28 april geoordeeld dat een Duitse Internetprovider niet de naam en adresgegevens hoeft te verstrekken van aangeslotenen die muziebestanden aanbieden via Internet. Het aanleveren van de gegevens was gevorderd door de muziekindustrie en in eerste aanleg ook toegewezen. Het Hof zag echter geen wettelijke basis op grond waarvan de provider verplicht zou zijn de gegevens aan te leveren.

De in Duitsland (en tot op zekere hoogte ook wel in Nederland) bestaande verplichting in geval van piraterij informatie te verschaffen over de (omvang van) de verveelvoudigingen en de wijze(n) van distributie bestaat volgens het Hof uitsluitend voor de inbreukmaker zelf. Een provider maakt geen inbreuk maar verschaft alleen toegang tot het web, zo was de redenering.
Evenmin kan de provider worden beschouwd als 'medeplichtige' aan de inbreuk.

We zullen zien of deze uitspraak nog betekenis gaat hebben voor het aangekondigde kort geding van de stichting BREIN tegen een vijftal internetproviders dat op 16 juni aanstaande in Utrecht dient. Vermoedelijk niet. Ondanks de Europese eenwording heeft Nederland natuurlijk zijn eigen rechtsorde. Bovendien lijkt BREIN het in aanpak over een andere boeg te gaan gooien dan de Duitse muziekindustrie heeft gedaan.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Duitse provider hoeft geen NAW gegevens te verstrekken

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief