icon

Samenstelling Raad van Arbitrage wijzigt

De meeste bouwgeschillen worden niet behandeld door de gewone rechter maar door de Raad van Arbitrage voor de Bouw, gevestigd in Utrecht. In het zeer specialistische bouwrecht, zo dacht men, was het immers beter om de rechtspraak over te laten aan deskundigen die het verschil weten tussen een poer en een moer. In de wandelgangen is echter wel eens kritiek geleverd op de arbiters van Raad die te zeer op de hand zou zijn van aannemers, en een oorzaak daarvan zou weer zijn dat de arbiters altijd worden benoemd uit aannemers, architecten of ingenieurs.

In zijn jaarrede heeft de voorzitter van de Raad thans aangekondigd dat de arbiters in de toekomst anders zullen worden benoemd. In het verleden mochten aannemers, architecten en ingenieurs ieder 1/3 van de benoemingen voor hun rekening nemen. Dat wordt nu gewijzigd. De aannemers blijven 1/3 van de arbiters benoemen en de ingenieurs en architecten moeten nu gezamenlijk 1/3 van de arbiters aandragen. Nieuw is dat ook opdrachtgevers, zoals de overheid, nu 1/3 van de arbiters mogen voordragen.


Jonathan Barth is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bouwrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Samenstelling Raad van Arbitrage wijzigt

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief