icon

BoF en Consumentenbond tegen bewaarplicht verkeersgegevens

De digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom en de Consumentenbond hebben zich kritisch uitgelaten over plannen van de Europese ministers van Justitie om een bewaarplicht in te voeren voor telecom- en internetproviders met betrekking tot de zogenaamde “verkeersgegevens”. Het gaat daarbij om zaken als de door iemand bezochte internetpagina's, adressen waarnaar is gemaild, nummers die zijn gebeld en de plaats waarvandaan dat gebeurde.
De twee organisaties uitten hun kritiek in een gezamenlijke brief aan de Vaste Kamercommissie voor Justitie, die gisteren is verzonden. Op 12 april wordt daar gedebatteerd over de plannen.

Bits of Freedom en de Consumentenbond zijn o.a. bezorgd over de gevolgen voor het vrije gebruik van telecommunicatie, voor de kosten en voor de mogelijkheden van fraude met deze gevoelige gegevens. De noodzaak voor de bewaarplicht is volgens hen niet aangetoond. Er wordt een fundamenteel andere weg ingeslagen bij de opsporing van misdaad: van gerichte opsporing naar algemeen toezicht op alle burgers. Daarmee gaat het recht om in vrijheid, onbevreesd en met plezier te communiceren naar hun oordeel verloren.

Eerder voerden twee internetproviders samen met BoF al actie tegen de bewaarplicht onder de leuze “bezwaarplicht tegen de bewaarplicht“. In die actie werd de nadruk gelegd op de hoge kosten en de technische onuitvoerbaarheid van het bewaren van de enorme hoeveelheid gegevens.
Voorlopig is men over dit onderwerp nog niet uitgepraat.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
BoF en Consumentenbond tegen bewaarplicht verkeersgegevens

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief