icon

Aanhouding van alle Dexia-zaken in Amsterdam

Dexia heeft in februari bekend gemaakt dat zij alle lopende procedures over effectenlease-overeenkomsten wil aanhouden, teneinde de schikkingspoging die de heer Duisenberg onderneemt een kans te geven. De advocaten van diverse stichtingen die de belangen vertegenwoordigen van effectenlease-bezitters, hebben echter aangegeven hiervoor weinig te voelen. De vraag was nu wat de verschillende rechtbanken zouden doen met de duizenden aanhoudingsverzoeken van Dexia.

Inmiddels hebben de sectorvoorzitters van alle rechtbanken overleg gevoerd over een gezamelijk beleid inzake het honoreren van de aanhoudingsverzoeken van Dexia. Daarbij is als algemeen beleid vastgesteld dat er wordt doorgeprocedeerd als de wederpartij bezwaar maakt tegen een aanhouding. Als de wederpartij niet reageert, wordt aangenomen dat deze geen bezwaar heeft. Overigens kan in principe op ieder moment worden verzocht om verder te procederen, nadat een zaak is aangehouden.

Alleen de rechtbank Amsterdam, sector kanton, voert een afwijkend beleid. Zij is van mening dat de schikkingspoging een serieuze kans verdient. Daarnaast brengen algemene belangen mee dat de ontwikkeling van hogere rechtspraak wordt afgewacht. Volgens de sector kanton in Amsterdam zijn er redenen om te verwachten dat de Hoge Raad de aan haar voorgelegde rechtsvragen met voorrang zal behandelen. In Amsterdam worden alle Dexia-zaken aangehouden tot een roldatum in december 2005.


Jonathan Barth is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Aanhouding van alle Dexia-zaken in Amsterdam

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief