icon

Leve de ontslagbescherming?

Intermediair meldt deze week de verrassende uitkomst van een onderzoek van twee medewerkers van de Technische Universiteit Twente: ontslagbescherming is goed voor de arbeidsproductiviteit. In landen waar werknemers ontslagbescherming hebben, zoals bij ons, groeit de arbeidsproductiviteit sneller dan in landen waar werknemers makkelijk kunnen worden ontslagen. Dit staat haaks op de verzuchting van veel werkgevers, dat ontslagbescherming zou leiden tot een meer ambtelijke cultuur bij werknemers, en tot een minder vernieuwend bedrijfsleven.

De verklaring van de onderzoekers is dat werknemers meer gemotiveerd zullen zijn om zich in te zetten voor een bedrijf waarin zij langer denken te zullen werken. Een werknemer die makkelijk kan worden ontslagen, zou eerder aan zichzelf denken en niet meedenken met zijn werkgever. Het lijkt echter niet onwaarschijnlijk dat er meer aspecten een rol spelen. In Amerika en Canada, landen met een lage ontslagbescherming, zijn er relatief gezien twee keer zoveel managers als in bedrijven in de meeste landen in Europa. Intermediair stelt dat in die landen tweemaal zoveel managers nodig zijn om het personeel te managen, maar of er daadwerkelijk een causaal verband bestaat tussen ontslagbescherming en de noodzakelijke hoeveelheid managers blijkt niet (en lijkt mij eerlijk gezegd ook weinig aannemelijk).

Misschien moeten werkgevers in Nederland dus maar blij zijn met de ontslagbescherming. Of dat een troost is voor de werkgever die een ontbindingsvergoeding moet meegeven is maar zeer de vraag. Het feit dat de mogelijkheid tot flexibelere arbeidsverhoudingen de laatste zes jaren zijn verruimd, toont in elk geval aan dat een zekere mate van flexibiliteit hoger op het verlangenlijstje van menig werkgever staat dan de wetenschap dat de mogelijkheid van een gouden handdruk de werknemer juist harder doet werken – als dat al zo is.


Arco Siemons is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Leve de ontslagbescherming?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief