icon

Compensatie bij kartels

Eurocommissaris Neelie Kroes van Mededinging heeft aangekondigd werk te zullen maken van de private naleving van het mededingingsrecht.
Zij zei dit tijdens een congres van de International Bar Association, dat gisteren in Brussel werd gehouden. Op dit congres werd het vernieuwde mededingingsrecht, dat nu bijna een jaar van kracht is, geëvalueerd.
De conclusie van Kroes was dat het nieuwe kartelbeleid zijn vruchten al afwerpt, maar nog te weinig is doorgedrongen in de private sfeer. In de Verenigde Staten is het redelijk normaal dat gedupeerden van kartels bij de rechter schadevergoeding vorderen van de kartelleden. In Europa komt dit nauwelijks voor.

Kroes wil dit wel bevorderen, maar wil anderzijds een Amerikaanse “claimcultuur” voorkomen. Eind dit jaar zal de Commissie een Groenboek presenteren met verschillende opties om de huidige mogelijkheden voor private naleving uit te breiden.

De volledige speech van Neelie Kroes is te lezen op de website van de Europese Unie


Maja Bolè is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Compensatie bij kartels

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief