icon

'punt nl' blijft Nederlands

Minister Brinkhorst van Economische Zaken en de Stichting Internet Domein Registratie Nederland (SIDN) hebben vandaag een intentieverklaring getekend. Deze is gericht op het waarborgen van de continuïteit, de bereikbaarheid en ook de 'soevereiniteit' van het 'punt nl' domein. Intenetdomeinen hebben inmiddels een zodanige economische waarde dat het onbereikbaar worden ervan moet worden voorkomen. Daarnaast ziet men niet graag dat het beheer van de Nederlandse domeinen in buitenlandse handen terecht zou komen.

Het blijkt dat de .nl domeinnamen zeer in trek zijn: er zijn er inmiddels meer dan 1,3 miljoen geregistreerd. Daarmee staat Nederland op de derde plaats van de zogenaamde top-level domeinnamen die een landaanduiding bevatten. Slechts eenderde van de Nederlandse aanbieders met een eigen domein kiest voor een andere domeinnaam-extensie, zoals .com. In andere landen ligt dat percentage veel hoger.

De .nl domeinnamen worden beheerd door een private organisatie: bovengenoemde SIDN. Dat wil deze stichting graag zo houden. Door bindende afspraken te maken met de overheid kan worden voorkomen dat deze dit onderwerp naar zich toetrekt. Eerder had minister Brinkhorst uitgesproken de .nl domeinnaam te willen waarborgen door middel van wetgeving. Thans lijkt echter gekozen te worden voor zelfregulering, gebaseerd op bindende afspraken met de overheid.
Gegeven de oorsprong van het internet en het toch lichtelijk anarchistisch te noemen verleden daarvan mag worden aangenomen dat deze keuze zeker draagvlak zal vinden in de internetgemeenschap.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
'punt nl' blijft Nederlands

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief