icon

Weigering bijscholing leidt tot beëindiging dienstverband.

De rechter heeft een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst toegewezen, dat was ingediend door een assurantiekantoor, met als grondslag het weigeren zich bij te scholen.
De betreffende werkneemster kreeg daarbij geen ontslagvergoeding.

De werkgever stelde dat de werkneemster zich met het oog op de inwerkingtreding van de Wet financiële dienstverlening (die een verdere professionalisering van werknemers in het assurantiebedrijf verlangt) liet bijscholen in de verzekeringsmaterie. De vrouw had hier geen zin in. Ze vond dat de wet niet op haar van toepassing was omdat zij niet zelfstandig verzekeringen afsloot. Tevens weigerde zij een telefoontraining en een computercursus te volgen.

Omdat de geweigerde opleiding in deze casus verband hield met een wettelijke verplichting tot het bevorderen en in standhouden van professionaliteit in een specifieke branche, moeten we ervoor waken (zoals overigens altijd het geval is bij uitspraken in arbeidszaken) de uitspraak al te algemeen op te vatten.
In deze tijd van “employability” achten we het echter zeker mogelijk dat het weigeren van een aangeboden cursus, waarvan de werkgever aannemelijk kan maken dat het volgen ervan noodzakelijk is voor het goed kunnen uitvoeren van de arbeid, kan leiden tot ontbinding zonder vergoeding (en daarmee in het algemeen ook zonder WW uitkering).
Wellicht goed om in het achterhoofd te houden, zowel voor werkgevers als werknemers.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Weigering bijscholing leidt tot beëindiging dienstverband.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief