icon

'Bezwaarplicht tegen de Bewaarplicht'

Internetproviders XS4ALL en Bit zijn in samenwerking met de organisatie voor digitale burgerrechten Bits of Freedom een campagne begonnen onder de titel “Bezwaarplicht tegen de bewaarplicht”. In het kader van de campagne ontvingen alle Nederlandse parlementariërs vandaag een T-shirt met de tekst 'bezwaarplicht' en een oproep zich tegen de bewaarplicht te verzetten.
De campagne richt zich tegen Europese plannen om Internetproviders te verplichten gegevens over de communicatie via hun netwerken, zogenaamde verkeersgegevens, te bewaren en ter beschikking te houden van justitie. De providers willen dat op de eerstvolgende 'JBZ-Raad' (het tweemaandelijks overleg van de EU ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken) de kosten van deze plannen aan de orde worden gesteld, onder andere op basis van een door KPMG opgesteld rapport. De Kamer vergaderde vandaag over de agenda van de JBZ Raad.

De bezwaren van de providers zijn overigens niet alleen van financiële aard. Het vergaren en opslaan van logfiles over internetgebruik is volgens hen bij breedbandinternet technisch onmogelijk gezien de ontzaglijke hoeveelheid data die per seconde passeert. Daarnaast wijzen zij op de privacy bezwaren: er worden gegevens vastgelegd van alle gebruikers van het internet zonder dat tegen hen enig vermoeden van het plegen van een strafbaar feit bestaat.

De argumenten van de providers kunnen hier worden nagelezen.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
'Bezwaarplicht tegen de Bewaarplicht'

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief