icon

AFM in 2005

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft haar agenda voor 2005 gepresenteerd. In deze jaaragenda staan onder andere de nieuwe taken die de AFM in 2005 krijgt, en hoe de AFM haar (oude en nieuwe) taken dit jaar wil gaan invullen.

Een greep uit de nieuwe taken:
In de loop van 2005 zal de AFM toezicht gaan houden op de aanbieders van financiële diensten, zoals banken. Verder zal de AFM beleggingsobjecten nader bekijken die momenteel nog niet zijn benoemd als financiële producten, maar die wel een beleggingsoogmerk hebben (zoals groene investeringen). Ook zal de AFM toezicht gaan houden op accountants, en hen vergunningen verlenen. Verder zal de AFM de jaarrekeningen van beursgenoteerde ondernemingen langs de lat van de nieuwe boekhoudregels leggen, de IFRS.

Naast deze nieuwe taken, zal de AFM haar pijlen gaan richten op specifieke onderwerpen. Er zal thematisch onderzoek worden verricht naar beleggersgiro's, hedge funds en vastgoed cv's- en fondsen. De AFM wil sowieso cv's (commanditaire vennootschappen) extra in de gaten houden: de toezichthouder wil samen met de Nederlandsche Bank illegale financiële activiteiten bestrijden, en blijkbaar vallen cv's daar regelmatig onder.
Verder zullen onderzoeken worden ingesteld bij assurantietussenpersonen en effecten- en beleggingsinstellingen naar de naleving van de Wet identificatie dienstverlening en de Wet melding ongebruikelijke transacties, die witwaspraktijken moeten tegengaan. Mede in dat kader zal ook de samenwerking met het OM, FIOD, Belastingdienst en politie worden versterkt.

In 2004 heeft de AFM regelmatig de kritiek gekregen, dat de instelling een papieren tijger is. Voor 2005 krijgt de AFM veel nieuwe taken op haar bord, en het is afwachten of dat de slagvaardigheid van de AFM ten goede komt. Daarvoor zijn de eveneens aangekondigde nieuwe, en meer vergaande bevoegdheden noodzakelijk.


Maja Bolè is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied vennootschapsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
AFM in 2005

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief