icon

Ondernemers het nieuwe jaar in

Het kabinet Balkenende heeft zich tot doel gesteld om tijdens deze kabinetsperiode de administratieve lasten voor ondernemers met een kwart te verminderen. In april 2004 zijn daartoe de eerste plannen gepresenteerd aan de Kamer. Met de voorgestelde maatregelen denkt het kabinet tot 2007 een lastenvermindering van € 3 miljard te realiseren. Het gros van de maatregelen gaat in per 1 januari 2005. Blijkbaar denkt het kabinet nu al haar doelstelling niet te halen met deze maatregelen, want in voorjaar 2005 zullen nog aanvullende plannen bekendgemaakt worden.
Maar vooralsnog: per 1 januari 2005 gaat er op verschillende terreinen wat veranderen. Daarom een greep uit de maatregelen.

Het inschrijven en wijzigen van gegevens bij de Kamer van Koophandel zal eenvoudiger worden. In 2004 konden gegevens al online gewijzigd worden, in 2005 kunnen ondernemers zich ook online inschrijven. De traditionele brief is dan niet meer nodig.

De aangiftes Vpb, IB en OB moeten per 2005 electronisch gedaan worden (ook over het jaar 2004). Verder zijn er maatregelen in voorbereiding op het terrein van de BTW (waaronder electronisch factureren).

De Wet Melding Ongebruikelijke Transacties (Wet MOT) zal gewijzigd worden in 2005. Straks zal het alleen verplicht worden om apert ongebruikelijke (c.q. verdachte) transacties te melden. Dit betekent wel dat het OM meer zelf achter vreemde transacties aan moet.

Al per 1 september 2004 is de plicht om cessie van een vordering aan een debiteur mee te delen afgeschaft. Als voorbeeld noemt het kabinet de situatie dat een levensverzekeraar de vordering van de verzekerde cedeert (oftewel overdraagt) aan een bank, als zekerheidsstelling voor een verstrekte hypotheek. De verzekeraar hoeft dit niet meer aan de verzekerde mee te delen. De debiteur zal dus zelf meer moeten opletten. En voor de crediteur scheelt het werk.

Eveneens al in 2004 aangekondigd, is het afschaffen van het schriftelijkheidsvereiste voor stemvolmachten in de algemene vergadering van aandeelhouders. Ook per (bijvoorbeeld) e-mail kunnen volmachten worden afgegeven.

De complete lijst is te lezen op de website van het ministerie van financiën, waar per ministerie de maatregelen staan opgesomd. En nu is het wachten op het nieuwe jaar!


Maja Bolè is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ondernemers het nieuwe jaar in

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief