icon

Doorlopende incasso-machtiging echt voorwaardelijk

Voelt u ook wel eens een aarzeling, als er alwéér een machtiging gevraagd wordt om bedragen af te schrijven van uw rekening? Er is de banken veel aan gelegen de incasso-machtiging te bevorderen, want daarmee kunnen massale betalingen vrijwel geheel automatisch verwerkt worden. Maar het vraagt natuurlijk wel veel vertrouwen, met name wanneer het gaat om periodieke betalingen van wisselende bedragen, als daarvoor een soort permanente “blanco cheques” afgegeven moeten worden. Daarom wordt bij zo'n doorlopende machtiging altijd vermeld, dat een overboeking ongedaan gemaakt zal worden als de “betaler” er binnen 30 dagen bezwaar tegen maakt.

De banken hadden dit systeem voor de consument al in zoverre “waterdicht” gemaakt, dat de bank van de “incassant” op zich nam het bedrag te vergoeden als de incassant onverhoopt niet meer in staat zou zijn het geld terug te geven. Maar het was nog niet duidelijk, of die bank dan met de strop moest blijven zitten, als de incassant in de tussentijd failliet gegaan was. Zelfs als een failliet bedrijf nog tegoeden bij de bank heeft, mag de bank daar namelijk in principe niet meer aankomen vanaf de datum van faillietverklaring.

Hier is de Hoge Raad de banken nu te hulp gekomen. De Raad erkent dat de bijschrijving van de geïncasseerde bedragen gedurende 35 dagen alleen nog maar voorwaardelijk is. Daarom zal de bijschrijving door een tijdig verzoek van de betaler alsnog geheel vervallen; ongeacht een eventueel faillissement van de incassant. Als de bank nu maar gezorgd heeft voor voldoende dekking, hoeft ze niet zelf op te draaien voor de terugboeking …


George Offerhaus is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Doorlopende incasso-machtiging echt voorwaardelijk

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief