icon

Auteursrechtheffing op nieuwe pc's in Duitsland

In een opmerkelijke uitspraak heeft een Duitse rechter de computerfabrikant Fujitsu Siemens verplicht voortaan twaalf euro af te dragen voor iedere nieuwe PC die wordt verkocht. Het geld moet worden betaald aan de auteursrechtenorganisatie VG Wort die daartoe een procedure had aangespannen tegen Fujitsu Siemens. Grondslag van de vordering is het feit dat aldus compensatie wordt geboden voor het digitaal kopiëren van auteursrechtelijk beschermd materiaal dat met computers kan plaatsvinden. VG Wort had een bedrag van 30 euro per computer geëist, maar dat bedrag vond de rechter te hoog. VG Wort gaat de uitspraak gebruiken om ook van andere PC leveranciers een betaling te eisen.

De uitspraak is een voorbeeld van het ondiscriminatoir belasten van het aanschaffen van een middel om verveelvoudigingen te maken. In Nederland kennen wij op dat vlak al een jaar of tien de heffing op blanco beeld- en geluidsdragers. Ongeacht de vraag of daarmee auteursrechtinbreuk wordt gepleegd moet een bedrag betaald worden aan auteursrechthebbenden

Fujitsu Siemens beraadt zich nog op het instellen van hoger beroep.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Auteursrechtheffing op nieuwe pc's in Duitsland

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief