icon

EU-softwarepatent voorlopig in de ijskast

Nieuwe EU-lidstaat Polen heeft gisteren zijn sporen in de EU verdiend. Het was mede aan de inspanningen van de Poolse staatssecretaris voor informatica te danken dat het voorstel voor EU-brede bescherming van softwarepatenten van de agenda is afgevoerd. Het onderwerp stond gisteren als hamerstuk opgevoerd, maar daar heeft de Poolse staatssecretaris een stokje voor gestoken. Nu zal de Europese raad van ministers zich onder het komende Luxemburgse EU_voorzitterschap opnieuw over de tekst moeten gaan buigen.

Zoals wij in een eerdere bijdrage op deze weblog al uitvoeriger belichtten is er veel kritiek op de mogelijke octrooieerbaarheid van software. Deze kan uiterst beperkend werken voor de technologische innovatie. Omdat in het octrooirecht uitvindingen worden beschermd is het veel gemakkelijker een complete toepassing te monopoliseren. In de huidige auteursrechtelijke bescherming van software wordt uitsluitend de concrete vormgeving van zo'n toepassing beschermd; wie dezelfde toepassing een andere vorm wil geven is daarin tot op zekere hoogte vrij.

Of van uitstel uiteindelijk ook afstel zal komen is overigens nog de vraag. Er is veel druk van de grote IT-ondernemingen om ook in Europa octrooibescherming op software toe te staan naar Amerikaans model.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
EU-softwarepatent voorlopig in de ijskast

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief