icon

Patientengegevens vijftien jaar bewaard

De bestaande termijn van tien jaar voor het bewaren van patiëntengegevens wordt verlengd met vijf jaar. Dit is een voorlopige maatregel in afwachting van besluitvorming over voorstellen die door de Gezondheidsraad zijn gedaan. Er wordt een wetsvoorstel ingediend waarbij de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst, waarin de bewaartermijn is geregeld, wordt gewijzigd.

In hetzelfde wetsvoorstel zal worden geregeld dat het zogenaamde 'blokkeringsrecht' definitief wordt beperkt tot situaties waar het gaat om een beoogde arbeidsovereenkomst, een nog niet tot stand gekomen burgerrechtelijke verzekering of een opleiding waaraan de betrokkene nog moet beginnen. Dit blokkeringsrecht is het recht van iemand die medisch is gekeurd, om na kennisname van de uitslag de doorgifte daarvan aan de toekomstige werkgever of verzekeraar tegen te houden.

De minister van VWS zal de ziekenhuizen en andere betrokken instellingen op de hoogte stellen van het voorstel tot verruiming van de bewaartermijnen. Daarbij zal hij verzoeken om in afwachting van de wetswijziging al overeenkomstig deze wijziging te handelen. Als daaraan gevolg wordt gegeven zal de bewaartermijn dus meteen al vijftien jaar gaan worden.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Patientengegevens  vijftien jaar bewaard

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief