icon

Getuige: 'KaZaA gebruikers kunnen worden gemonitord'

Zoals wij vorige week al meldden loopt er in Australië een procedure tegen de eigenaar van het P2P-filesharingprogramma Kazaa. Inzet is dat een vijftal platenmaatschappijen de eigenaar van het programma aansprakelijk houden voor auteursrechtinbreuk door gebruikers.

In het kader van deze procedure werd gisteren getuige deskundige Leon Sterling gehoord, zo meldt onder andere ZD Net Australia. Sterling is hoogleraar software innovation and engineering aan de Universiteit van Melbourne. Hij verklaarde onder andere dat het in beginsel mogelijk is statistieken van Kazaa gebuikers bij te houden op dezelfde wijze als waarop dit bij het bezoek van een gewone website gedaan kan worden. Die technologie maakt het o.a. mogelijk te bekijken waar iemand vandaan komt, hoeveel tijd men op een pagina heeft doorgebracht en of er files zijn gedownload (en zo ja: welke).
Getuige Sterling voegde toe niet te kunnen vaststellen of de ontwerpers van Kazaa dergelijke statistieken inderdaad hebben vergaard, maar dit was volgens hem wel mogelijk geweest. Gedurende het kruisverhoor (ook Australie hanteert het Angelsasksische proces-systeem) moest Sterling overigens wel toegeven dat hij geen uitspraak kon doen over de praktische uitvoerbaarheid van zijn suggesties.

Koren op de molen van de eisende platenmaatschappijen, niettemin. Zij zullen ongetwijfeld de vraag gaan opwerpen of het rechtmatig is een programma als Kazaa te distribueren zonder daar de monitoring-systemen aan te verbinden waar Sterling naar lijkt te verwijzen. Omgekeerd kan Kazaa wellicht nog aanvoeren dat dit praktisch gezien nog helemaal niet zo eenvoudig is.
De vraag blijft natuurlijk ook wie dat 'monitoren' dan zou moeten gaan doen. Kazaa zelf? Zo ja, dan zouden ze daarmee gevaarlijk dicht in de buurt komen van de 'spin in het web-rol' die Napster fataal werd. De provider dan misschien? Tja… wellicht kunnen de Kazaa-bestrijders daarvoor argumenten uit Belgie halen. Daar besliste de rechter vorige week dat provider Tiscali abonnees moet afsluiten die via Kazaa auteursrechtinbreuk maken. Ik betwijfel overigens of providers wel toegang hebben tot die webpagina-statistieken waar Sterling naar verwees.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Getuige: 'KaZaA gebruikers kunnen worden gemonitord'

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief