icon

Arbeidstijdenrichtlijn er bijna door

De Raad voor Werkgelegenheid en Sociaal Beleid heeft voor een groot deel ingestemd met de herziening van de Europese Arbeidstijdenrichtlijn.

In een eerdere entry werd het voorstel van de Europese Commissie al beschreven. Het stuk is nu in behandeling bij de Raad, waarvan alle Europese ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid deel uitmaken.
Deze Raad is het erover eens dat zogeheten aanwezigheidsdiensten (of slaapdiensten) niet volledig moeten worden beschouwd als werktijd, ondanks een andersluidend oordeel van het Europese Hof van Justitie. Ook zijn zij van mening dat de compenserende rusttijd pas binnen zeven dagen na de aanwezigheidsdienst moet worden opgenomen, terwijl het Hof had geoordeeld dat dit direct na de aanwezigheidsdienst moet ingaan. Al met al dus een opluchting voor de werkgevers.
Verder had de Commissie een voorstel gedaan voor herziening van de zogenaamde 'opt out'. Dit houdt in dat werkgevers in individuele gevallen kunnen afwijken van de maximale werktijd van 48 uur per week, met instemming van de werknemer. Ondanks de huidige tendens dat werkgevers en overheden langere werkweken willen, kon de Raad over dit punt toch geen overeenstemming bereiken. Hierover zal nog nader onderhandeld worden.

Begin volgend jaar zal het Europees Parlement haar advies geven over de herziening van de Richtlijn. Als Raad en Parlement hun definitieve akkoord geven, is de herziening een feit.


Maja Bolè is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Arbeidstijdenrichtlijn er bijna door

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief