icon

KaZaA voor de rechter gedaagd in Australië

Sharman Networks, de eigenaar van het peer to peer filesharing programma Kazaa, is door een vijftal platenmaatschappijen (waaronder EMI en Warner Music) gedaagd voor de Australische rechter. De Australische onderneming zou door het beschikbaar stellen van het programma verantwoordelijk zijn voor het massaal schenden van auteursrecht door de gebruikers.

De lezer die hierbij een gevoel van deja-vu bekruipt vergist zich niet: inderdaad, wij hebben zoiets al eerder gezien en wel voor de Nederlandse rechter. In een procedure die gediend heeft tot aan de Hoge Raad (nu bijna een jaar geleden) was min of meer dezelfde vraag al aan de orde. In die procedure werd door het Gerechtshof te Amsterdam beslist dat Kazaa niet gedwongen kon worden zodanige aanpassingen in haar programma aan te brengen dat daarmee geen auteursrechtinbreuk meer kon worden gepleegd. De Hoge Raad wilde vervolgens in cassatie niet meer ingaan op een vordering om het aanbieden van het programma geheel te verbieden.

In de pers is destijds wel gesteld dat hiermee uitgemaakt zou zijn dat Kazaa geen illegaal programma is. Strikt genomen is dat niet onjuist. Dat was echter wel in sterke mate het gevolg van de manier waarop de rechters in het geding waren betrokken. Op geen enkel moment is expliciet de vraag aan de orde geweest of het is toegestaan een programma aan te bieden terwijl men weet of redelijkerwijs moet weten dat dit programma hoofdzakelijk zodanig zal worden gebruikt dat daarmee op grote schaal auteursrechtinbreuk zal worden gemaakt.
Wellicht komt men in Australie nu wel aan die vraag toe. Waarbij deze dan overigens zal worden beoordeeld naar Australisch recht. Feit blijft hoe dan ook dat ook deze uitspraak geen effect zal hebben jegens de gebruikers van het programma. Gebruikers die zich overigens geen zorgen hoeven te maken als ze zich beperken tot downloaden. Stellen ze echter zelf ook bestanden ter beschikking dan krijgen ze binnenkort wellicht een dagvaarding van de stichting BREIN…

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
KaZaA voor de rechter gedaagd in Australië

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief