icon

Foto in reactie op weblog is verantwoordelijkheid blogbaas

De 'blogbaas' (de beheerder van een weblog) is aansprakelijk voor auteursrechtschendingen die zich op die weblog voordoen. Ook wanneer het inbreuk makende materiaal niet door die beheerder zelf op zijn blog is geplaatst, maar door iemand die reageert. Dat moet -in ieder geval waar het de publicatie van foto's betreft- de consequentie zijn van de uitspraak in een procedure die de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) namens een aangesloten fotograaf had aangespannen tegen de Stichting Nieuw Rechts. De NVJ maakt vandaag op haar site Villa Media melding van de uitspraak.

Op een weblog was door een bezoeker een foto geplaatst als onderdeel van een reactie. De rechter was van oordeel dat de sitebeheerder de openbaarmaking van die foto faciliteert en gedoogt, en daarvoor derhalve aansprakelijk is. De geleden schade werd vastgesteld op 300% van het gebruikelijk honorarium (een niet ongebruikelijke maatstaf bij inbreuk op foto-auteursrecht). Ook moesten de foto's van de site verwijderd worden op straffe van een dwangsom van 250 euro per dag.

Wij hebben de uitspraak zelf nog niet op internet aangetroffen. Indien deze wordt gepubliceerd zullen wij een link opnemen.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Foto in reactie op weblog is verantwoordelijkheid blogbaas

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief