icon

Ook virtuele fruitautomaat mag alleen met vergunning

De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft onlangs bepaald dat een internet-zuil met een virtuele fruitautomaat, net zoals een gewone fruitautomaat, valt onder de definitie van speelautomaat als bedoeld in artikel 30 van de Wet op de Kansspelen. Dat betekent dat voor een internet-zuil met een virtuele fruitautomaat een vergunning van de burgemeester nodig is.

Het ging in dit geval om een internet-zuil in een snackbar met op beide beeldschermen een virtuele fruitautomaat, terwijl op de rand van de beeldschermen een papier was bevestigd met daarop de aanduiding “webfun.nu”. Het spel kon worden gespeeld na inworp van geld door de speler. Het apparaat betaalde uit in de vorm van punten. De speler kon het aantal gewonnen punten via een printer achter de toonbank bij de snackbar laten uitprinten. De waarde van de punten kon desgewenst achter de toonbank in geld worden uitbetaald.
Ook andere internet-sites konden met de internet-zuil worden bezocht. Deze pagina's konden echter niet worden uitgeprint.

De Afdeling Bestuursrechtspraak achtte bij haar oordeel dat de internet-zuil een speelautomaat was van doorslaggevend belang dat de spelers de behaalde punten konden laten uitbetalen en dat de tekst “webfun.nu” aan de rand van de beeldschermen was aangebracht.
De uitspraak kan hier worden nagelezen.


Rob Tempelaars is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied bestuursrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ook virtuele fruitautomaat mag alleen met vergunning

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief