icon

Duur werkloosheidsuitkering verder beperkt

De Eerste Kamer is onlangs akkoord gegaan met het wetsvoorstel om de duur van de WW-uitkering te laten afhangen van het aantal gewerkte jaren. Nu is het nog zo dat het aantal gewerkte jaren maar voor een klein deel de duur van de WW-uitkering bepaalt, namelijk alleen over de laatste vijf jaar, voorafgaande aan het jaar waarin de eerste werkloosheidsdag is gelegen. Bij de vaststelling van de duur van de uitkering is de leeftijd van degene die een beroep doet op de uitkering veel belangrijker.
Volgens het nieuwe wetsvoorstel bepalen de gewerkte jaren vanaf 1998 de lengte van de WW-uitkering. Van de jaren vóór 1998 blijft de leeftijd bepalend. Vanaf 2007 zullen werknemers jaarlijks van het UWV een zogenoemde arbeidsverledenbeschikking ontvangen, waarin staat vermeld in welke jaren sinds 1998 zij hebben gewerkt.
Jaren waarin niet wordt gewerkt in verband met de opvoeding van een kind jonger dan 5 jaar zullen voor de helft meetellen als gewerkt jaar. Op dit moment tellen deze jaren nog volledig mee.
De wet wordt op 1 januari 2005 van kracht.


Rob Tempelaars is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Duur werkloosheidsuitkering verder beperkt

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief