icon

Waarborgsom bij starten uitzendbedrijf

Voor uitzendbedrijven zal een systeem worden ingevoerd waarbij een waarborgsom van 75.000 euro moet worden gestort op een geblokkeerde rekening, alvorens tot exploitatie mag worden overgegaan. Dit bedrag dient als reserve, voor het geval een uitzendbureau niet voldoet aan zijn verplichting om belasting en premies werknemersverzekeringen af te dragen.

Als een uitzendbureau de waarborgsom heeft gestort zal de Kamer van Koophandel een exploitatievergunning verstrekken. De vergunningenplicht zal gaan gelden voor alle uitzendondernemingen, ook de bestaande. Op dit moment bestaat er geen vergunningenplicht voor uitzendbureaus.

De maatregel wordt ingevoerd omdat er momenteel sprake is van grootschalige fraudepraktijken en illegaal werkend personeel dat wordt onderbetaald. Dit leidt naar het oordeel van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tot een verstoorde concurrentieverhouding in de branche.


Rob Tempelaars is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Waarborgsom bij starten uitzendbedrijf

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief