icon

DDoS aanval krijgt civiel vervolg

De Distributed Denial of Service (DDoS)-aanval die in oktober werd uitgevoerd op diverse websites van de overheid (waaronder overheid.nl en regering.nl) blijft toch niet zonder gevolgen. ICTU, de ICT-Uitvoeringsorganisatie van de overheid, heeft aangekondigd een civiele actie te zullen gaan instellen tegen de inmiddels bekende dader. De actie zal zijn gericht op schadevergoeding.

Vorige week waren al kamervragen gesteld over het feit dat niet werd ingegrepen, ondanks het feit dat de dader bekend was. Het SP kamerlid Gerkens richtte zich daarbij overigens op ingrijpen langs strafrechtelijke weg. Een civiele vordering, zoals nu wordt ingesteld, verschilt daar ingrijpend van. Niet het straffen van de dader maar het compenseren van de slachtoffers staat daarin centraal.

Als gevolg van de DDoS aanval waren sommige sites dagenlang onbereikbaar. Dat heeft schade veroorzaakt en die wil ICTU nu vergoed krijgen. Het becijferen van die schade zou overigens nog wel eens een lastige zaak kunnen worden. Toch is dat nodig. Een civiele schadevergoeding is immers -het woord zegt het al- een vergoeding van schade. Anders dan in Amerika kennen wij in Nederland (nog) geen zogenaamde 'punitive damages', een soort civiele boete, te betalen aan het slachtoffer. De geëiste vergoeding moet dan ook daadwerkelijk en aantoonbaar geleden schade betreffen.

Overigens kunnen de gevolgen voor de dader(s) aanzienlijk ingrijpender zijn dan bij strafrechtelijke actie. Bij het opleggen van strafrechtelijke boetes wil de rechter nog wel eens rekening houden met de draagkracht van de verdachte. Bij het toewijzen van een schadevergoeding is daarvoor in beginsel geen plaats. Een forse civiele schadevergoeding kan nog jarenlang de inkomsten van de dader(s) drukken. Maar ze krijgen geen strafblad.

Zie ook de update op dit artikel: Toch strafrechtelijke reactie.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
DDoS aanval krijgt civiel vervolg

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief