icon

Kort geding om voetbalfoto's

Vandaag dient in Den Haag een kort geding tegen de beperkingen die De Eredivisie CV (een samenwerkingsverband tussen Eredivisie NV en betaald voetbal organisaties) heeft opgesteld voor het fotograferen in stadions. Het kort geding wordt aangespannen door uitgevers, hoofdredacteuren, de Nederlandse Sport Pers Service en journalistenvakbond NVJ. De beperkingen zijn opgenomen in de nieuwe zogenaamde 'accreditatievoorwaarden' die fotojournalisten moeten tekenen om in de stadions te kunnen werken. Zij houden onder andere in dat fotografen hun foto's niet via mobiele en online-diensten mogen exploiteren. Bovendien mogen zij slechts foto's maken van 'journalistiek relevante momenten'.

De eisers zijn van mening dat de beperkende voorwaarden in strijd zijn met de persvrijheid. Daar stelt de gedaagde Eredividie CV tegenover dat de betaald voetbal organisaties eigenaar of exclusief gebruiker zijn van de stadions. In die hoedanigheid kunnen zij voorwaarden stellen aan het betreden van die plaatsen.

De rechter zal moeten uitmaken wie er gelijk heeft. Feit is dat de Hoge Raad in 1987 al eens heeft uitgemaakt dat de beslotenheid van de terreinen waar betaald voetbal wordt gespeeld met zich meebrengt dat het redelijk is dat er een vergoeding wordt gevraagd voor het maken van radio- of televisieopnamen. Dat gebeurde in een procedure tussen de NOS en de KNVB. Daarbij speelde een rol dat als gevolg van die opnamen en de uitzending daarvan minder publiek naar de wedstrijden kwam. In het huidige geschil lijkt het door de clubs zelf kunnen exploiteren van mobiele en online-diensten centraal te staan. Of ook daarvoor een beroep op het zogenaamde 'huisrecht' kan worden gedaan zullen we gaan zien.
Zie ook de update bij deze entry.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Kort geding om voetbalfoto's

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief