icon

Europese Dag van de Mededinging

Vandaag, 22 oktober 2004, wordt in Amsterdam de Europese Dag van de Mededinging gehouden.
Thema van de dag is “het naleven van de wet als eigen verantwoordelijkheid van ondernemingen”.
Dit thema heeft alles te maken met de modernisering van het mededingingsrecht, dat dit jaar plaatsvond. Onder het oude systeem, oordeelde de Europese Commissie of NMa op verzoek van ondernemingen of een op zich verboden gedraging toch toelaatbaar was. Dit onderzoek is afgeschaft, en ondernemingen moeten nu zelf beoordelen of zij onder bepaalde vrijstellingen vallen. De mededingingsautoriteiten willen zich gaan concentreren op de “hard core” overtredingen, en stoten daarmee het vrijstellingenloket af.
Dit betekent dat ondernemingen zichzelf en anderen moeten gaan beoordelen. Zo nodig kan er alsnog bij de mededingingsautoriteit worden aangeklopt, of bij de civiele rechter. Verwacht wordt dan ook dat rechters meer mededingingszaken te behandelen zullen krijgen.
Om een handje te helpen met deze “doe-het zelf beoordeling” zal tijdens de Dag van de Mededinging met name gesproken worden over interne gedragsregels van ondernemingen en civiele handhaving. Sprekers zijn onder andere EU-Commissaris Mario Monti, minister Brinkhorst en directeur-generaal van de NMa, Pieter Kalbfleisch.


Maja Bolè is niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied handel- en ondernemingsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Europese Dag van de Mededinging

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief