icon

WW-ers ontevreden

43 % van de mensen die een WW-uitkering hebben aangevraagd is ontevreden over de afhandeling van de aanvraag en over de snelheid van de uitbetaling van de uitkering. Dit blijkt uit een enquête die de FNV heeft gehouden onder ruim 1900 mensen die een uitkering hebben aangevraagd. 80 % van de geënqueteerden is na de eerste uitbetaling overigens wel tevreden over de verdere gang van zaken.
Dat laatste is ook wel terecht. Het wordt namelijk überhaupt lastiger om een WW-uitkering te krijgen. Het UWV onderzoekt steeds vaker of het wel echt noodzakelijk was dat een werknemer vertrok, met name als sprake is van een vertrek in onderling overleg. Het is niet langer uitzonderlijk dat het UWV bij de werkgever gaat controleren en het personeelsdossier komt inzien. Als het UWV daarbij niet overtuigd is dat de situatie echt niet meer houdbaar was, wordt de WW-uitkering geweigerd of ten minste gekort. En dan heeft de (gewezen) werknemer nog veel meer reden om ontevreden te zijn: een procedure om die beslissing aan te vechten kan jaren duren.

Het percentage dat ontevreden is, is in vergelijking met vorig jaar sterk toegenomen. Gemiddeld moet een werkzoekende 1 tot 3 maanden wachten voordat de uitkering wordt uitbetaald, met uitschieters tot bijna een jaar. De dreiging met juridische stappen blijkt in sommige gevallen wel voor een snellere behandeling te zorgen. Volgens de FNV zijn de problemen te wijten aan de steeds veranderende regelgeving vanuit Den Haag, welke regelgeving volgens de FNV voor bureaucratie en communicatiestoornissen tussen verschillende instellingen zorgt.
Wij denken dat de langere duur in een aantal gevallen samen zal hangen met bovengenoemde scherpere controle. Als deze tendens zich voortzet, zal het in de toekomst lastiger worden om vertrekregelingen met werknemers overeen te komen, zoals wij ook al signaleerden in de entry over de (inmiddels weer achterhaalde) plannen rond ontslagvergoedingen en WW. De beste manier voor werknemers om problemen met UWV te voorkomen blijft immers zorgen dat ze niet zonder baan komen te zitten.


Arco Siemons en Quirine den Hollander zijn niet meer werkzaam bij Wieringa Advocaten. Indien u een vraag heeft naar aanleiding van deze blog dan kunt u zich wenden tot onderstaande contactpersoon van het praktijkgebied arbeidsrecht.

Heeft u vragen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
WW-ers ontevreden

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief